Turisme
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ajuntament de Ferreries
LOGO

FESTES PATRONALS


Les festes patronals de Ferreries, dedicades a l'apòstol sant Bartomeu, se celebren els dies 23, 24 i 25 d'agost. La seva antiguitat es remunta al segle XIV, coincidint amb la creació de la parròquia a què va donar origen el primitiu nucli de població.L'origen de les festes patronals és clarament religiós, encara que amb el temps ha evolucionat. L'obreria de Sant Bartomeu, organització de seglars encarregats d'atendre l'administració de la parròquia, va desenvolupar un paper decisiu en la configuració de la festa. Els seus membres, anomenats obrers o caixers, s'encarregaven de captar formatge i blat per dedicar-lo al manteniment de l'església i a l'organització de la festa.

Com que aleshores la gent vivia disseminada als voltants de l'església, aviat empraren els cavalls com a mitjà de transport per acudir als oficis celebrats en honor al sant patró. Així va ser com, amb el temps, el cavall va adquirir un paper preponderant en la celebració dels festeigs.


Any rere any les festes patronals de Sant Bartomeu s'inicien amb l'entrega del penó del sant patró al caixer fadrí, seguit del primer toc de fabiol a càrrec del fabioler; preludi de l'esclat d'alegria i bullícia de tot un poble que celebra que les festes ja han començat.Anunciant el replec dels cavalls, sonen els morters i, acompanyats de la banda de música municipal, els capgrossos delecten els més petits amb una cercavila plena de color, ball i alegria.

La comitiva de la cavalcada s'obre amb el fabioler, que marca el recorregut al so del tambor i el fabiol. El segueixen els altres membres de la qualcada per ordre de menor a major. Tanquen la comitiva un representant de l'Església i un altre de l'Ajuntament, que són els qui presideixen les festes.
La indumentària dels cavallers és la característica del segle XIX: frac negre, pantaló blanc, camisa blanca, corbatí, capell o guindola, i sabates negres.

La cavalcada fa el recorregut pels carrers de la població convidant tots els veïns al trull que se celebra a la plaça de l'Ajuntament.


Cavalls i cavallers demostren les seves qualitats, mentre la joventut balla i canta al so de la banda de música. 


Compartir
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Carpeta Ciutadana
Certificat de resident
Casal de Joves
Transport públic
Web Turisme Menorca
Centre de Salut