Turisme
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ajuntament de Ferreries
LOGO

CENTRE DE GEOLOGIA DE MENORCA
 

La geologia correspon a un dels tresors que amaga el medi natural de Menorca. L'illa compta amb un excepcional patrimoni geològic, caracteritzat especialment per una àmplia varietat d'elements geològics que destaquen per la vistositat i espectacularitat de les seves formes. El paisatge de nord de l'illa (regió de tramuntana) és completament diferent al del sud (regió de migjorn) com a conseqüència de les seves diferents característiques geològiques.

L'inici de la història geològica de la illa es remunta a 410 milions d'anys. Les roques més antigues de Menorca es van formar en els fons marins i constitueixen un paisatge de colors foscos, amb una suau topografia deguda a petits turons i un litoral rocós, molt accidentat, que pot ser apreciat en les magnífiques vistes que ofereix la zona d'Ets Alocs. Aquest paisatge contrasta fortament amb l'originat per les roques de color vermell intens que dominen, per exemple, el paisatge de la muntanya de Santa Àgueda. Unes roques formades a partir de grans rius de fa més de 250 milions d'anys i que configuren penya-segats abruptes i un relleu que alterna petites serres rocoses densament cobertes per vegetació amb amples valls conreades. Un altre dels paisatges que poden descobrir-se a Menorca correspon a l'originat per les roques amb coloracions grisenques que el visitant pot trobar a la zona del cap de Cavalleria i Fornells. Unes roques formades en un mar poc profund de fa aproximadament 170 milions d'anys i que constitueixen àmplies plataformes, amb relleus escarpats i litorals abruptes. Finalment, al sud i nord-oest de Menorca, es troben unes roques calcàries formades fa 5-11 milions d'anys conegudes amb el nom de marès, caracteritzades pel seu color blanc i que condicionen un relleu poc accidentat i pla, amb una costa lineal, únicament interrompuda per belles cales i platges, com cala Galdana i cala Mitjana, que es formen a la desembocadura de barrancs de gran valor ecològic i paisatgístic.

Per difondre i apropar els valors geològics de l'illa a visitants i locals, el Consell Insular de Menorca, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Ferreries, està treballant en un projecte que té com a principal objectiu promoure el coneixement dels elements geològics entre la societat, cuidant especialment la seva conservació. Un dels principals passos d'aquest projecte va consistir en la creació del Centre de Geologia de Menorca situat al poble de Ferreries.

L’exposició permanent del Centre de Geologia de Menorca porta com a títol “Paisatge, colors i geologia” i pretén mostrar com el paisatge està condicionat de manera determinant per les seves característiques geològiques.

L’exhibició gira entorn del concepte de “la Menorca dels colors” i mitjançant diversos plafons explicatius i diferents col·leccions de roques, minerals i fòssils mostra de manera entenedora la gran diversitat i riquesa geològica de l’illa. L’exposició es divideix en quatre zones atenent al color de les seves roques i incideix en diversos aspectes com són el lloc i el procés de formació de les roques, el perquè de les seves peculiars formes i colors, així com també els usos que han tingut històricament.

Obert al públic de l'1 de març al 30 de novembre

Horari els mesos de març, abril,  octubre i novembre: de dimarts a dissabtes, de 10.00 a 14.00 h
Horari de maig a setembre: de dimarts a diumenge, de 10.00 a 14.00 h i de les  18.00 a  les 20.00 h


pdf Dossier informatiu


Com contactar-hi:

Centre de Geologia de Menorca
C. Mallorca, s/n - cantonada c. des Migjorn Gran
07750 Ferreries
Tel. 971 374505
Web:
www.geologiamenorca.org
A/e:
centregeologia@ajferreries.org


Compartir
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Carpeta Ciutadana
Certificat de resident
Casal de Joves
Transport públic
Web Turisme Menorca
Centre de Salut