Poble
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ajuntament de Ferreries

Ruta interactiva pel Barranc d'Algendar

  ·  ·  ·


L’Ajuntament de Ferreries juntament amb l’Agència de Turisme del Govern de les Illes Balears ha confeccionat aquesta Guia Interactiva a través de les llegendes del Barranc d’Algendar, dirigida a les escoles i també al turisme familiar. Prenent com a fil conductor les llegendes que s’hi ubiquen, conviden el visitant a descobrir el Barranc d’una manera interactiva, lúdica i divertida, tot mostrant-ne els seus tresors més amagats: les llegendes i cançons tradicionals; les mostres etnològiques, vestigis dels antics habitants del Barranc; la rica flora i fauna que hi habiten …

  

Atès que les llegendes del Barranc són d’una riquesa extraordinària, s’han pres com a fil conductor per a la present Guia. S’han triat quatre llegendes l’acció de les quals se situa en l’itinerari proposat: Sa Por des caçadors, Sa Perdiu Blanca, Es Pas den Revull i la llegenda més coneguda del Barranc, Sa Nuvia d’Algendar.


Els usuaris que vulguin realitzar la Ruta podran visualitzar-la aquí mateix o dirigir-se a l’Ajuntament on trobaran uns tríptics, en els quals apareixen un mapa del recorregut amb la ubicació de les llegendes, informació sobre l’entorn, la transcripció de les llegendes i els enigmes i proves que el visitant haurà d’anar responent per completar la ruta.

Aquesta Guia, a part de donar a conèixer aquestes llegendes, planteja diferents propostes i enigmes la resposta o solució dels quals es trobaran en uns casos en el contingut de cadascuna de les llegendes i en altres, en l’entorn natural o, fins i tot, en la creativitat i imaginació dels fillets. Així entre altres propostes es convida els al.lots a cercar i descobrir el pas secret on s’amagava el moro Revull, a enregistrar un vídeo amb la cançó de la Nuvia d’Algendar, a cercar fulles de plantes aromàtiques o a dibuixar plantes endèmiques úniques del Barranc.

A part dels tríptics de mà, el visitant s’anirà trobant en els punts exactes on s’ubiquen les quatre llegendes uns plafons en els quals s’hi troba transcrita la informació bàsica. Per tal d’ampliar encara més l’experiència, en els cartells s’hi ha inclòs un codi que enllaça amb els continguts següents:

-Àudios de cadascuna de les llegendes dramatitzades. Tot relacionant amb el projecte de Poble Educador que es duu a terme en el municipi, les escoles participaran en el projecte tot dramatizant les diferents llegendes en català, castellà i anglès.

-Enllaç al perfil d’Instagram que s’ha obert específicament per a aquesta ruta i on els visitants podran penjar les fotografies de la seva experiència, solucions gràfiques als reptes proposats i visualitzar allò que hi hagin penjat d’altres excursionistes.


Des de la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament pensam que conduint així la visita aconseguim fomentar el gran potencial del nostre barranc -riquesa cultural i literària, etnològica i natural- a l’hora que cream una manera de gaudir l’entorn més amena i profitosa per al turisme familiar.


En definitiva, creiem que aquesta Guia suposa un excel·lent element promocional d’aquest espai emblemàtic que és el Barranc d’Algendar, al mateix temps que fomenta el tipus de turisme ambiental i cultural, respectuós amb l’entorn que volem per al nostre municipi.

  
Notícia IB3 24.01.2017

Programa Ara mateix 24.01.2017

Vídeo de la ruta de les llegendes pel Camí d' Algendar i el Pas d'en Revull (30.04.2017)
 


 


 Llegendes del Barranc d'Algendar


 

1) Sa Por des Caçador


 Qui no ha sentit parlar den Pons de ses Ferrereies, (Déu lo tengui) com d'un gran caçador?
Es dissabte de la Mare de Déu de Gràcia, cap al tard, prengué es ca i s’escopeta i en quatre camallades es tirà damunt Son Gornés. No semblava sinó que ses perdius l’esperaven: entre ses murtreres i aladerns que enverdissen es camí que faldetja sa muntanyeta, es ca afinà un rastre; s’armà i, obeint son amo, pigà sota i s’alçà una perdiu, amb un vol suau i dret. En Pons li tirà així com volgué, com per joc. Ni una plometa li feu volar a sa perdiu, que seguí volant, duent en son vol sa mateixa dretura des camí.


 

En Pons tornà a carregar, es feu camí envant i, a cent passes, es ca es tornà a armar. Piga forfoiada, obedient a son amo i s’alçà una perdiu, a sa que en Pons tirà així com volgué. Sa Perdiu, sense perdre una plometa, continuà volant, ran ran des camí, sense baratar de pas. I davant es caçador es posà vora es camí prop de sa barrera de son Bell Lloc.


 

-No me’n faràs una altra: avui som es dissabte de la Mare de Déu…- se va dir en Pons.
 

I girà cap a ca seva. Ni va pensar a cridar es ca; però prest va sebre que el seguia amb sa coa entre ses cames.

 

*******

Ens trobam al camí Reial, conegut també com a Camí Vell, perquè és un dels camins més antics de Menorca que a l'edat mitjana unia Ciutadella i Maó. S’ha recuperat gràcies a la feina de neteja i conservació dels voluntaris de joventut de la Creu Roja, Protecció Civil, els escoltes, un grup de jubilats de Ferreries i Cas Vesins. 
Al llarg del camí trobam indrets bells i també de curiosos com és el tram de la costa dels Nesplers, on el terra està empedrat en forma de ziga-zaga per facilitar la baixada pel fort pendent.


 

 

*******